manşet

Arduino ile Röle Kullanarak Dc Motor Sürme


      Arduino pinlerinden motor çalıştırmak için motor sürücülerle kullanılmalıdır. Motor sürücüsü kullanmadan doğrudan motoru Arduino'ya bağlamak, Arduino'nun pinlerine zarar verebilir.Elimizde motor sürücü bulunmadığı taktirde motor sürmenin  farklı bir yöntemide röle kullanmaktır.Rölenin genel tanımını yapmak gerekirse farklı frekans ve dalgalardan etkilenmeyen anahtarlama yaparak değişik özellikteki elektrik devresi ve elektronik devre elemanlarının kontrolünü yapan devre elemanı denebilir.
Ben  4 röleden oluşan ve yukarıda bulunan röle yi kulanıcam. Röle ve motorların bağlantı şeması  gösterildiği gibi olmalıdır.Her rölede buluna üç girişten ilkini breadboardun "+" kısmına ortadaki girişe motorun girişlerinden birini ve son girişide breadboardun "-" kısmıda takıyoruz.
Sonraki adımda rolenin arduino ile olan bağlantısını yapmamız gerekiyo.Ben bu çalışmada arduino nano kullanmayı tercih ettim  siz uno,mega veya diger arduinolarıda kullanabilirsiniz.Daha sonra aşağıda bulunan resimde göründügü gibi rölenin gnd kısmını breadboard'daki "-" vcc kısmınıda breadboard'daki "+" girişine taktıktan sonra IN1 ,IN2, IN3, IN4 girişlerini arduinoda bulunan dijital girişlerden 4 üne takıyoruz. Ben D4, D5, D6, D7 takmayı terçih ettim.
Son olarak arduinoda bulunan gnd pinini breadboardun "-" , 5V pinini breadboardun "+" girişlerinden birine takıyoruz ve artık arduinomuzu bilgisayarımıza  takıp programlaya biliriz...

KODLAR;
  


 //MOTOR KONTROL PİN
int sagi=4;
int sagg=5;
int solg=6;
int soli=7;


void setup() {

pinMode(sagi,OUTPUT);
pinMode(sagg,OUTPUT);
pinMode(solg,OUTPUT);
pinMode(soli,OUTPUT);
}

void loop() {

digitalWrite(sagi,LOW);                    // İLERİ GİT
digitalWrite(sagg,HIGH);
digitalWrite(solg,LOW);
digitalWrite(soli,HIGH);
}


void loop() {

digitalWrite(sagi,HIGH);                    // GERİ  GİT
digitalWrite(sagg,LOW);
digitalWrite(solg,HIGH);
digitalWrite(soli,LOW);
}

1 yorum: